Geloof, Hoop & Liefde

17-09-2021

Op mijn lagere school waren er meisjes die een gouden kettinkje droegen met daaraan een kruisje, een ankertje en een hartje. Het zijn de ‘tekenen’ van geloof, hoop en liefde. Ik zie ze nu niet zo vaak meer, maar wie weet herken je het.

Aan mijn hals of pols hing deze drie-eenheid niet te fonkelen. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat het hart altijd een dierbare plek heeft ingenomen als beeltenis en later ook als halssieraad van rozenkwarts. Nu ik dit zo beschrijf realiseer ik mij dat deze ook deel uitmaakt van een heilige of helende drie-eenheid, tezamen met bergkristal en amethist. Zelf ervaar ik hoe de energie van deze edelstenen mij steunen in het houden van geloof, hoop en liefde.
Heb jij ook van ‘ankerpunten’ in je leven?

Geloof

Waar geloof jij in?
Misschien is het te veel om op te noemen en wellicht wil je hier even rustig over nadenken om tot de kern te komen. Maar als je dan een antwoord op die vraag hebt, zou je jezelf de volgende vraag kunnen stellen:
Is het waar wat ik geloof?
Hoe weet ik zeker dat het waar is wat ik geloof?

Met deze onderzoeksmethode van Byron Katie zak je net even wat dieper in jezelf op zoek naar de waarheid. Al eerder schreef ik over hoe onze overtuigingen ons enorm in de weg zitten. Ze zijn ooit bij ons opgekomen, omdat we toen geloofde dat het waar was of de enige weg om om te gaan met de échte waarheid.

 

Schelpen Mozaiek - Geloof
Anker van Geloof

 Soms blijkt waar je in gelooft in scherven uiteen te spatten en heb je geen         flauw idee hoe je het zou kunnen lijmen. Dat is waar hoop en liefde om de hoek
 komen kijken. Niet om door te gaan op het oude, zoals ik deed met een
 plakbandje aan mijn oude bril, omdat ik het gedoe en de kosten van een nieuwe
 nog niet aan wilde gaan. Maar juist om liefdevol te kijken naar datgene wat wél
 goed was. Dat waar je in het hier en nu én in alle oprechtheid in wilt geloven.
 Hoe je hoopvol naar de scherven kijkt op zoek naar mogelijkheden om iets
 nieuws te creëren. Zo kan je je laten inspireren door Terrazzo, Tiffani en het
 mozaïeken, dat al eeuwen geleden in Mesopotamië ontstond. Allemaal
 prachtige decoratie technieken die vanuit scherven zijn ontstaan.

Hoop

Vorig voorjaar verliet mijn moeder totaal onverwacht dit aardse leven. Rouw maakt een mens kwetsbaar. Niet alleen door het proces van loslaten. Ik heb versteld gestaan van de verbinding met allerlei oude pijnlijke stukken uit mijn leven.

Hoop wordt altijd gesymboliseerd door een anker. Ik vroeg mij af of ik mijn anker zou kwijtraken, nu ik écht wees was geworden, omdat mijn vader al ruim 20 jaar geleden op zijn laatste levensreis ging. Verbaasd was ik over hoe vredig ik mij kon voelen en hoe dankbaar ik was dat haar verder onnodig leed was bespaard. Daar putte ik hoop uit om verder te gaan met mijn eigen leven. Hoop om misschien juist nú, nog dichter bij mijn eigen anker te kunnen komen.

Toen ik dit voorjaar een aantal weken met koorts als een vaatdoek op bed lag, zag ik eindelijk de verbinding. ‘Connecting the dots’, noemde Steve Jobs dit. Wanneer je kwetsbaar bent sta je meer open en als je het durft toe te laten, kan je verrast worden door de inzichten die je ontvangt. Inzichten die je helpen om te zien hoe de gevangenis van het verleden, jouw voelen, denken en handelen in het heden beïnvloeden.

Ik heb er vanuit overgave met liefde naar kunnen kijken en ik kan je vertellen, dat voelt bevrijdend en hoopvol voor de toekomst.

Anker van Geloof

Liefde

Met liefde kijken naar jezelf én de ander, wat er ook gebeurt, of gebeurd is in het verleden, vind ik nog altijd een van de moeilijkste dingen om te leren in dit leven. Gelukkig biedt elke dag weer volop kansen om te oefenen.

Zo heb ik de afgelopen jaren vol passie en liefde mij ingezet voor een prachtig project, waar ik in geloofde. Ken je dat, van die momenten dat je je stinkende best doet om de verbinding te voeden, te behouden, leven in te blazen en ook hoop te houden, maar dat het als éénrichtingsverkeer voelt.
Dan wordt het op enig moment tijd om je zelf de volgende twee vragen te stellen. Heb ik genoeg bijgedragen? Word ik er blij van?

Dat klinkt misschien heel egoïstisch en dat is het ook!
Het gaat er namelijk om dat je de verbinding met jezelf niet verliest wanneer je de verbinding met de ander, die groep, of het doel, je drijfveer is. Voor je het weet voed je daarmee een oud patroon in jezelf. In mijn vorige column schreef ik over onze overlevingsmechanismen, die we als kind installeren, zodat we kunnen omgaan met dat wat te pijnlijk is voor ons. Daar kozen we voor, omdat we destijds geen steun en liefde ontvingen toen we dat nodig hadden als kind. En geloof mij, hoe klein de gebeurtenis ook, dit noemen we trauma.

Veranderen

Meeuwen - Veranderen

Zo blijven we ons hele leven, vaak onbewust, het trauma voeden met ons eigen gedrag. Of zoals Gabor Maté zo mooi zegt: trauma is niet wat er met ons is gebeurd. Trauma is dat wat erin onszelf gebeurt als reactie op dat wat ons is overkomen.

Onze mind, met haar bombardement van gedachten, doet haar best om dat wat er in het hier en nu plaatsvindt in jouw leven, te interpreteren. Dit doet ze door de ‘gevangenis’ van het verleden.

Als je je dat bewust wordt, kan je ervoor kiezen om te blijven reageren vanuit dat patroon, of je kunt eruit stappen en met behulp van geloof, hoop en liefde in actie komen om te veranderen. Om los te laten wat jou niet meer dient.

De kans dat je daarmee niet alleen jezelf bevrijd, maar ook generaties voor en na jou is heel groot. Ja, zelfs in het collectieve veld waarmee je verbonden bent. Zo draagt jouw verandering op meerdere niveaus bij en dat is heel wenselijk in deze tijd en deze wereld.

Inspiratie

Er zijn heel veel wegen om je door geloof, hoop en liefde te laten inspireren.
Misschien ben jij meer van geloven en is dat je vertrekpunt voor verandering. Of wellicht ontbreekt het je aan hoop en is dat waar je naar op zoek wilt. Liefdevol kijken en omgaan met jezelf is voor iedereen de ‘hoogste’ kunst en ook die kun je leren.

Met vallen en opstaan, in de zon en in de regen, langs duintoppen en zandwegen. Ik loop graag met je mee om je een eind op weg te helpen. Samen met de natuur gaan we op zoek naar wat jou  inspireert om in beweging te komen.
Terug naar je natuur en vooruit naar zoals je bedoeld bent te zijn.

Klinkt dit hoopvol, geloof je hierin en wil je lief zijn voor jezelf?

Bel of mail mij dan om af te spreken en samen op pad te gaan.
Velen gingen je voor, lees hier hun ervaringen eens, ter inspiratie. 

Met een hartgroet van 
Nathalie Jagir Peters – Inspirator

 

INSPIRATIE ACTIVITEITEN

 

Heel 2021  |  10e jaar InspiratiePlekAanZee Coaching

Coach sessie cadeau bij start traject 

Heb je behoefte aan inspiratie bij het opruimen in je hoofd en in je lijf? Wil je graag meer persoonlijk leiderschap ontwikkelen?
Voel je dat je in beweging wilt komen?
Maak dan een afspraak voor een persoonlijk coach traject en ontvang heel 2021 een extra sessie cadeau.

 

28 september & 26 oktober & 30 november  | 21.00 – 22.00 uur

Online Kundalini Meditatie voor het slapen gaan

Iedere laatste dinsdagavond van de maand, begeleid ik live een online Kundalini Meditatie die voor iedereen toegankelijk is. Laat de dag achter je en ga ontspannen slapen.

10 oktober  | 07.00 – 09.00 uur

Online Kundalini Sadhana (vroege vogels yoga & meditatie)

 

20 november  | 05.00 – 08.30 uur

Volle Maan Yoga & Wandeling in het Zwanenwater

 

17 tot 22 december  | exacte data en tijden volgen nog

Shakti Dance & Healthy Breast workshops tijdens het Nederlandse Kundalini Yoga Festival


21 december  | avond uren – exacte tijd volgt nog

Winterzonnewende viering met Kundalini mantra & meditatie

 

Elke maandag & donderdag  | 20.00 – 22.00 uur

Live Kundalini Yoga & Meditatie groepsles 

Alle lessen zijn weer live op een prachtige binnenlocatie midden in het Zwanenwater van Natuurmonumenten.
Heb je interesse om aan de wekelijkse lessen deel te nemen? Meld je aan voor een proefles!

 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website agenda. 

 

Andere blogs

Nieuw Leven

Soms lukt het niet meer om écht jezelf te zijn, of meer jezelf te worden, omdat je vastzit in een omgeving die je ziet zoals je nu bent. Dan kan je maar beter naar een andere omgeving gaan.Dit advies las ik in het boek dat ik als kerstcadeau kreeg van een coachklant...

Peentjes Zweten

Aankomend weekend ga ik ‘peentjes zweten’! Nee, niet van angst, of misschien een klein beetje, omdat ik nooit weet wat er komen gaat. Ik ga mijzelf uitnodigen om mij over te geven en met de stroom mee te gaan. De stroom van het zweet. Het zal zeker minimaal een halve...

Innerlijk Kompas

‘Als je niet weet waar je vandaan komt, waarom je hier bent en waar je naar toe gaat, dan ben je pas zweverig’. Dit zei iemand in een podcast die ik een tijd geleden luisterde. Het ging over spiritualiteit en leven vanuit intuïtie. Ik merkte dat het mij raakte, omdat...

Positivo

Wahe Guru! Vandaag is het 21 maart 2023 en hebben we 3 drieën in de datum en dat op de dag van de Lente Equinox! Nou nou, wat een enthousiasme over deze dag, denk je wellicht. Waar komt al die positiviteit vandaan? Heb je even, dan ga ik het je graag uitleggen in deze...

Wat als….

Wat als…. dit nu één groot spel is. Ik bedoel dit leven hier op aarde. Dat je geboren wordt en een leven lang zoekt naar hoe het spel te spelen. Naar wat jouw rol, jouw bijdrage aan dit leven is.  Wat als….er een gebruiksaanwijzing zou zijn, een navigatiesysteem....

Ontmoet de Muur

Afgelopen zomer liep ik tegen een muur aan. Ja letterlijk, want ik trof aan de vloedlijn een stuk bakstenen muur.Mijn bedrijf gaf ik 10 jaar geleden de naam, InspiratiePlekAanZee. Dat is niet voor niets, want de natuur aan de kust inspireert mij altijd. Zo ook nu...

Zielenroerselen

In deze Zomerzonnewende column wordt het tijd voor wat zielenroerselen. Ja, ik ga een beetje roeren in de ziel en ook in die van jou. Als ik namelijk in mijn ziel roer dan beroert dat ook die van jou. Tenminste, als je ervan uitgaat dat alles in het universum...

(on)Vrede

Bijna 20 jaar geleden werd ik geïnterviewd door weekblad Libelle over het keerpunt in mijn leven. Ook zonder de kopie van het artikel erbij te pakken, zie ik nog de vet gedrukte tekst naast de prachtige foto: ‘Ik zag niet wat ik wél kon, wat ik wél had’. Als ik er nu...

De Stem van de Stilte

Onder het schijnsel van de volle maan, in de vroege ochtend van de Winterzonnewende, komen de woorden voor deze column.Het was gisteren de kortste dag en de langste nacht. Het heeft iets magisch voor mij, om te weten dat onze (oer)ouders dit moment vierden. Voor hen...

Voorjaarsschoonmaak

De lente komt eraan. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!Dat zouden vele van onze moeders en oma’s rond deze tijd roepen. En zeer zeker de vrouwen zeven generaties en verder terug, onze oermoeders, die sterk in verbinding stonden met de natuur, met moeder aarde.Niet zo...