Peentjes Zweten

21-09-2023

Aankomend weekend ga ik ‘peentjes zweten’!

Nee, niet van angst, of misschien een klein beetje, omdat ik nooit weet wat er komen gaat. Ik ga mijzelf uitnodigen om mij over te geven en met de stroom mee te gaan. De stroom van het zweet. Het zal zeker minimaal een halve liter, of een ‘pint’ aan zweet opleveren. Daar blijken die ‘peentjes’ trouwens vandaan te komen.

Wellicht heb je ondertussen al van alles bedacht en vraag je je af wat ik in hemelsnaam ga doen dat ik zoveel ga zweten en waarom?

 

Zweethut

Anker van Geloof

Ik ga dit weekend deelnemen aan een zweethut ceremonie.
Misschien heb je er wel al eens van gehoord, of heb je geen flauw benul. Wellicht denk je aan een soort van sauna opgieting. Nou dan kan ik je uit ervaring vertellen, dit is ‘different koek’.

Ik denk dat het inmiddels zeker 20 jaar geleden is dat ik voor het eerst deelnam aan een zweethut in Drenthe, speciaal voor vrouwen. Ik ging regelmatig naar de sauna, dus zweten kan ik wel, dacht ik. Ook was ik al een aantal jaren mijn spirituele pad aan het verkennen. Dus toen ik de uitnodiging van een vriendin kreeg om deel te nemen aan dit Sjamanistisch ritueel, nam ik die aan.

Aankomend weekend kies ik er heel bewust voor en weet ik wat ik aanga. Hoewel, je komt van alles tegen in jezelf, al dan niet onder invloed van de groepsenergie. Ook de elementen, onder invloed van de transitie periode in het jaar en in het universum, de herfst equinox, vandaag 21 september. Alles is verbonden met elkaar en heeft invloed op wat er allemaal gaat stromen.

 

Afvalstoffen

Zweten is écht een fantastische functie van ons lichaam.
We vinden het vaak lastig, want je wordt er kletsnat van als je kleren aan hebt. Dat is dus het voordeel van een sauna en ook tijdens een zweethut, je laat het letterlijk van je afglijden, al dat vocht. Wist je dat je lichaam maar op één manier zware metalen kan elimineren, via zweten.

Daarnaast is ‘peentjes zweten’ zoals het spreekwoordelijk vaak gebruikt wordt in de context van zweten vanuit angst, ook van toepassing.

In een zweethut, kom je namelijk, door het zorgvuldig begeleide ritueel en de langdurige hitte, in aanraking met niet alledaagse stukken in jezelf. Je zit letterlijk op de aarde en dat helpt ook om de lagere energieën in je te activeren.
Zo kunnen in het onderbewuste opgeslagen emoties al dan niet gerelateerd aan trauma’s uit het verleden, met het zweet hun weg naar buiten zoeken.

Net als in een snelkookpan, je gaat gewoon weg fluiten, of drummen, of schudden, of zingen, of het uitschreeuwen, of heel stil in alle rust het proces aanschouwen van alles wat eruit gezweet wil worden.

Schelpen Mozaiek - Geloof

Erin en eruit

 

Anker van Geloof

Wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit.

Dit geldt zeker voor etenswaren die voeding worden genoemd, maar eigenlijk een bom aan afvalstoffen, zoals plastics en zware metalen in zich hebben. Daarnaast is het wonen in een stad, of andere plek met veel uitlaatgassen, of op het platteland met verdelgingsmiddelen ook niet echt gezond voor je lijf.
En dan nog een van mijn stokpaardjes, zoals je al eerder hebt kunnen lezen in mijn columns. Alle oude ‘meuk’ die we met ons meedragen. Trauma’s vanuit onze jeugd, waarvan het overgrote deel een voedingsbodem heeft gevonden bij ouders en voorouders en hun onvermogen om te kunnen helen.

Zweten is dan ook heel helend. Het ondersteunt je immuniteit doordat je beter bestand raakt tegen alle invloeden van buitenaf. De herfstperiode zit daar over het algemeen vol mee. We gaan immers naar een ander weertype en er zijn vele menstypen die hier flink van gaan snotteren.

 

Oogsten

De herfst is ook de tijd van het plukken van de vruchten en het binnen halen van de oogst.
Nu denk je wellicht, ik werk niet in die sector.
Maar het gaat erom dat je je meer gaat verhouden tot de natuur om je heen. Dat je je spiegelt aan de seizoenen en de kwaliteiten van de seizoenen.

Je kunt ook eens kijken naar wat jij wilt oogsten van de hetgeen je hebt gezaaid de vorige winter en dit voorjaar en gekoesterd tijdens de zomer. Het kan een project zijn, een verandering, een stuk persoonlijke ontwikkeling, of een creatieve kant in jezelf die je naar boven haalt.

De seizoenen en het meebewegen met haar kwaliteiten, kan je ook aan je levensfase koppelen. Of je deze column nu leest, terwijl je in de lente, zomer, herfst of winter van je leven bent, dat maakt wel én niet uit. Want ook als je bijvoorbeeld in de zomerse fase van je leven bent, wordt daarbinnen weer een seizoen indeling gemaakt.

Schelpen Mozaiek - Geloof

Zo buiten zo binnen. Ook in ons leven beweegt alles van nature steeds in deze cyclus, van zaaien naar groeien, oogsten en omspitten.

Spiegelen

 

Anker van Geloof

Dat spiegelen kan je op heel veel manieren doen.

De makkelijkste manier die ik je aanraad, is wandelen door de herfstkleuren in de duinen en in het bos. Niet de hele tijd druk pratend over je werk of allerlei andere zaken die je bezighouden. Nee, juist in de stilte neem je beter waar. Je stimuleert daarmee ook je subtiele lichaam. Dit helpt je om in het dagelijks leven signalen van je omgeving beter op te pakken. Zo leer je meer vanuit intuïtie te leven en vanuit je hart over te gaan tot handelen, in plaats van altijd weer vanuit je hoofd en de ratio. Je zal dan ook subtieler signalen gaan uitzenden aan je omgeving.

Tijdens dat wandelen kan je meteen het zweten in de praktijk brengen. Je hoeft daarvoor echt niet hard te rennen, of te mountainbiken door de natuur. Jezelf iets warmer kleden helpt je ook om te zweten.

Of ga juist naar het strand als het stormt. Loop tegen de wind in, met je bloten voeten in de uitlopers van de woeste golven. Voel hoe op de terugweg het stuivende zand je onderbenen een heerlijke peeling geeft.

Je kunt je ook heerlijk in het zweet werken door een duintop te beklimmen, maar dan wel daar waar je de kwetsbare natuur niet schaadt.

 

Voeden

 

Anker van Geloof

Zeker als het wat kouder wordt kan je jezelf ook voeden om te gaan zweten en te reinigen van binnenuit.
Daar is een kop verse gemberwortel thee heel geschikt voor. Je kunt er ook nog een stukje kurkumawortel bij doen en een schijfje citroen met wat honing. Ja, het wordt bijna een ouderwetse grog, maar deze is preventief, in plaats van dat je ermee wacht tot dat je verkouden of grieperig wordt.

Eten wat het seizoen voortbrengt helpt je ook om te spiegelen. 

Maak bijvoorbeeld eens een ‘tray bake’, wat vroeger gewoon een ovenschotel hete en die ik veel makkelijker vind in gebruik. Oh en wat dacht je van de stoffen in het bakpapier die bij hitte vrijkomen in je eten, maar goed. Werk met groenten als pompoen, bietjes, pastinaak en peentjes natuurlijk.  Maak je ontbijt met een warme applecrumble en toetjes met verse vijgen of een saus van warm rood fruit.
Ik zou hier helemaal los kunnen gaan, maar dan wordt het meer een foodblog. En hoewel ik dol ben op heerlijk én eerlijk eten, is daarover schrijven niet mijn grootste passie.

 

Nee, het is vooral mijn passie je te blijven inspireren om in beweging te komen, terug naar je natuur.

De seizoenen geven je daar alle middelen voor, als je je ervoor open stelt, je bewustzijn wilt verhogen om net als de seizoenen, verandering van nature meer toe laat in je leven.

Dus loop eens lekker rood aan, net als de blaadjes aan de bomen.

Zweet het eruit en eet je gezond met alles wat de aarde je in de Herfst te bieden heeft!

Met een hartgroet van 
Nathalie Jagir Peters

Inspirator 

 

INSPIRATIE BRONNEN


Boeken

Even geen leesvoer deze keer

Websites

Zweethut in de Noordkop – Het Ganse Land

Wat is een Zweethut en meer – Kukuru – Podcast Giel Belen

Recepten

Apple Crumble ook als ontbijt – Energieke Vrouwen Academie

Cheesecake Mousse met vijgen – Zonder Zooi o.b.v. Ayurveda

Yogi Tea Classic kopen of zelf maken – Yogi Tea

 

 

INSPIRATIE ACTIVITEITEN

 

InspiratiePlekAanZee – Yoga

Volle Maan Stilte Wandeling met bomen Yoga – in Zwanenwater Callantsoog

De laatste volle maan wandeling  |  30 september 2023 | 05.00-08.00 uur

 

Kundalini Yoga & Meditatie – wekelijkse groepslessen 

Najaarlesblok september 2023 | maandag en dinsdag | 20.00-22.00 uur

 

Shakti Dance, de Yoga van de Dans – Vrouwen Workshop in Callantsoog

Meer info binnenkort  |  oktober of november | ochtend met lunch ‘pot luck’

 

Winterzonnewende – Mantra & Meditatie Avond  in  Callantsoog

Meer info binnenkort | Donderdag 21 december 2023 | avond

Kijk in de agenda voor meer info en om je (alvast) aan te melden


InspiratiePlekAanZee
– Coaching

CoachingAanZee | Inspiratiesessies | Voor als je ‘peentjes zweet’ van angst, of volgens je seizoen wilt leren leven

Zijn er situaties in jouw leven waarbij je ‘peentjes zweet van angst? Kom je zelf onvoldoende in beweging om deze stressfactor aan te kijken en te helen?
Dan wordt het tijd voor inspiratie om je immuunsysteem te verlossen van deze energievreter.

Wil je meer weten over hoe je met de seizoenen van je leven kunt leven? Zou inzicht in de levensritmen van de seizoenen jou helpen om meer met de stroom mee te gaan?|
Dan wordt het tijd voor een bespiegelende wandeling door de natuur!

Ik inspireer je graag tijdens individuele coach sessies al wandelend op het strand en door de duinen van Callantsoog.
Op weg naar jouw natuurlijk persoonlijke leiderschap, onder het motto ‘Inspiratie tot beweging, terug naar je natuur’.

Velen gingen je voor, lees hier hun ervaringen ter inspiratie.

Maak hier een afspraak voor een persoonlijk coach traject.

 

InspiratiePlekAanZee – Plek

Herfst 2023  | Inspirerende Vakantie AanZee | last minute & week korting  

Heb je zin in die Herfststorm wandelingen langs het strand, waarover ik schreef? Of de duinopgangen beklimmen?
Voel je de behoefte om je te laten inspireren door de elementen en het seizoen Herfst of Winter ?

Boek dan een retraite voor een (mid)week(end) bij dé PlekAanZee.
Een heerlijk 1-2 persoons appartement direct onder aan het duin in Callantsoog. Dit najaar zijn er enkele weken vrij.

Boek hier rechtstreeks en bekijk de beschikbaarheid.

Bel of mail mij wanneer je graag een Inspiratiesessie coaching en/of Yoga wilt toevoegen aan je retraite.
Bekijk hier deze inspirerende plek aan zee.

 

 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website agenda. 

 

Andere blogs

Nieuw Leven

Soms lukt het niet meer om écht jezelf te zijn, of meer jezelf te worden, omdat je vastzit in een omgeving die je ziet zoals je nu bent. Dan kan je maar beter naar een andere omgeving gaan.Dit advies las ik in het boek dat ik als kerstcadeau kreeg van een coachklant...

Innerlijk Kompas

‘Als je niet weet waar je vandaan komt, waarom je hier bent en waar je naar toe gaat, dan ben je pas zweverig’. Dit zei iemand in een podcast die ik een tijd geleden luisterde. Het ging over spiritualiteit en leven vanuit intuïtie. Ik merkte dat het mij raakte, omdat...

Positivo

Wahe Guru! Vandaag is het 21 maart 2023 en hebben we 3 drieën in de datum en dat op de dag van de Lente Equinox! Nou nou, wat een enthousiasme over deze dag, denk je wellicht. Waar komt al die positiviteit vandaan? Heb je even, dan ga ik het je graag uitleggen in deze...

Wat als….

Wat als…. dit nu één groot spel is. Ik bedoel dit leven hier op aarde. Dat je geboren wordt en een leven lang zoekt naar hoe het spel te spelen. Naar wat jouw rol, jouw bijdrage aan dit leven is.  Wat als….er een gebruiksaanwijzing zou zijn, een navigatiesysteem....

Ontmoet de Muur

Afgelopen zomer liep ik tegen een muur aan. Ja letterlijk, want ik trof aan de vloedlijn een stuk bakstenen muur.Mijn bedrijf gaf ik 10 jaar geleden de naam, InspiratiePlekAanZee. Dat is niet voor niets, want de natuur aan de kust inspireert mij altijd. Zo ook nu...

Zielenroerselen

In deze Zomerzonnewende column wordt het tijd voor wat zielenroerselen. Ja, ik ga een beetje roeren in de ziel en ook in die van jou. Als ik namelijk in mijn ziel roer dan beroert dat ook die van jou. Tenminste, als je ervan uitgaat dat alles in het universum...

(on)Vrede

Bijna 20 jaar geleden werd ik geïnterviewd door weekblad Libelle over het keerpunt in mijn leven. Ook zonder de kopie van het artikel erbij te pakken, zie ik nog de vet gedrukte tekst naast de prachtige foto: ‘Ik zag niet wat ik wél kon, wat ik wél had’. Als ik er nu...

De Stem van de Stilte

Onder het schijnsel van de volle maan, in de vroege ochtend van de Winterzonnewende, komen de woorden voor deze column.Het was gisteren de kortste dag en de langste nacht. Het heeft iets magisch voor mij, om te weten dat onze (oer)ouders dit moment vierden. Voor hen...

Geloof, Hoop & Liefde

Op mijn lagere school waren er meisjes die een gouden kettinkje droegen met daaraan een kruisje, een ankertje en een hartje. Het zijn de ‘tekenen’ van geloof, hoop en liefde. Ik zie ze nu niet zo vaak meer, maar wie weet herken je het. Aan mijn hals of pols hing deze...

Voorjaarsschoonmaak

De lente komt eraan. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!Dat zouden vele van onze moeders en oma’s rond deze tijd roepen. En zeer zeker de vrouwen zeven generaties en verder terug, onze oermoeders, die sterk in verbinding stonden met de natuur, met moeder aarde.Niet zo...