Ontmoet de Muur

20-09-2022

Afgelopen zomer liep ik tegen een muur aan. Ja letterlijk, want ik trof aan de vloedlijn een stuk bakstenen muur.
Mijn bedrijf gaf ik 10 jaar geleden de naam, InspiratiePlekAanZee. Dat is niet voor niets, want de natuur aan de kust inspireert mij altijd. Zo ook nu weer, voor deze Herfst Equinox column.

Die muur komt mogelijk van het oude dorp Callantsoog. Het is tweemaal door de zee meegenomen. De derde keer bood de aanleg van een dijk, die inmiddels vermomd is als duin, redding.
Wat een fysieke en mentale kracht hebben deze eerste bewoners ons getoond. En, volgens mij ook een diep vertrouwen dat dit de plek was waar zij wilde zijn én blijven.

Toch begonnen ze iedere keer opnieuw met bouwen, nadat de verwoestende kracht van de zee weer had toegeslagen.
Dat vraagt persoonlijke moed, focus op een hoger doel en bovenal vraagt het saamhorigheid.

 

Tegen een muur lopen

Anker van Geloof

Ben jij wel eens tegen een muur aan gelopen?
Wellicht zelfs deze zomer?
Of voel je aan dat je op ramkoers ligt?
Zelf heb ik meermaals in mijn leven zo’n denkbeeldige muur ontmoet. Er waren keren bij, zeker de eerste keren, dat ik het aan zag komen. Echter, ik moest blijkbaar bruut tot stilstand komen, zo zie ik nu. Het tussen de brokstukken zitten is een kunst. Je kunt dit leren kan ik je vertellen. Ja écht, op je kont verbonden met de aarde leer je weer te vertrouwen op je eigen stevige basis. Soms is daar wel het een en ander voor nodig.

Er zijn nu eenmaal stenen in ons fundament die we liever niet wensen, of waarop het scheef bouwen is.
Zo heb ik bepaalde van de bouwstenen dankbaar leren accepteren en andere heb ik weten te herijken, te herkaderen, waardoor ze mij nu beter van dienst zijn in dit leven. Ook heb ik enkele van de stenen die ik er later had opgezet verwijderd en niet meer, of op een andere manier gebruikt in mijn nieuwe bouwwerk.

Overigens zijn mijn muurtjes en bouwsels niet meer zo hoog en zeker niet in beton gegoten. Ik heb ontdekt dat ik er dan minder aan gehecht raak en wendbaarder ben bij grote veranderingen. Voor als er in mijn leven een orkaan opsteekt en de zee weer eens toeslaat.

Muur van zwijgen

 

Ook liep ik tegen een andere muur aan in mijn vakantie.
Samen met mijn in Amsterdam wonende vriendin bezochten we het Nationaal Holocaust Namenmonument, midden in het voormalige Joodse kwartier.

Ik heb het als overweldigend mooi, groot, indrukwekkend en raak ervaren. Het voelde als een doolhof van muren met spiegels die ruimte boden om te ademen in de buitenlucht van de stad. Terwijl wat je ziet je de adem ontneemt.

Die muren werden later, in mijn herinnering, kleine laatjes van een soort apothekerskast, die mij dan weer deden denken aan de urnen muren die ik in Italië zoveel heb gezien op kerkhoven. Die laatjes zie ik ook voor mij in ons hoofd, waar we allerlei ervaringen, emoties en gedachten in opbergen.

Schelpen Mozaiek - Geloof

De muur van ons verleden komt soms zomaar voor ons neus opzetten. Vaak weet je al langer dat die er is en heb je er steeds keurig omheen weten te manoeuvreren. Tot dat ene moment. Die ene situatie. Dan staat die muur voor je, geuit in een lichamelijke beperking, een mentale breakdown, of een diepe kuil waar je in valt, of in wegzakt.

 

De kracht van baksteen

Als ik met coach klanten tijdens inspiratie sessies langs het strand loop vinden we wel eens een stuk baksteen.
Dat is geen toeval, maar juist altijd passend op dat moment in het gesprek én in de tijd.
Zo is er zo’n aangespoelde baksteen mee naar huis gegaan als ‘presse papier’, omdat het mijn klant hielp herinneren niet weer tegen dezelfde ‘steen’ aan te lopen, of er over te struikelen.

Ook is zo’n baksteen wel eens terug in zee gekeild. Soms met veel woede en verwensingen erachteraan, al dan niet met een flinke schreeuw. Of juist een andere keer met de intentie om met dit wegwerp ritueel nu iets los te laten, iets terug te geven aan de zee, aan moeder aarde, de natuur.

Anker van Geloof

Muur van Stilte

Er zijn trouwens allerlei soorten muren waar je tegenaan kunt lopen. Naast de muur van het verleden, een muur van onbegrip, een muur van stilzwijgen, of een muur van stilte.

Bij die laatste denk ik dan vooral aan die momenten dat ik in de natuur ben, lopend, maar het liefst zittend, zwijgend, luisterend naar de stilte.
Nu denk je wellicht, in de natuur zijn toch ook altijd geluiden, dus écht stil is dat niet. Nee, dat klopt. Maar zelfs het bulderen van de golven bij vloed kan ik inmiddels als een muur van stilte ervaren.

 

Van de zomer tijdens een van de YogaAanZee lessen deden we vanwege de hitte zelfs een meditatie ín de zee. Dat gaf nog een extra dimensie met als focuspunt een strakblauwe horizon van zee en lucht. 

Ik kan je vertellen dat je gedachten dan weinig kans krijgen. Met dat uitzicht, omringd door de elementen. Dan voel je hoe je deel uitmaakt van het grote oneindige geheel. En ondanks het gespetter van water door de scheppende beweging die we maakten, gaf dit zo’n unieke stilte beleving.

Muren van gedachten

 

Overigens kan je tijdens het mediteren tegen een muur van gedachten aanlopen. Zo van ‘dit houd ik niet vol’, ‘waarom doe ik dit eigenlijk’, ‘wat is dit saai’, ‘je hebt wel wat beters te doen’ en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. Wellicht herken je ze en kan je ze met gemak aanvullen. 

Zie dan dat dit allemaal gedachten zijn van een Mind die aangestuurd wordt door het ego. Jij bent niet die gedachten,
jij bent de stilte binnenin je, jij bent de ziel, die een menselijke ervaring komt opdoen. De kunst is dus vooral om moed én vol te houden, met focus. Tezamen met een hoger doel en een diep vertrouwen.

Dat is niet iets wat van de een op de ander dag zal lukken. Zo ook niet voor de eerste eilandbewoners van Callantsoog. Maar het is zeker voor iedereen weggelegd om die muur van stilte in jezelf te ervaren.

 

Anker van Geloof

Muren afbreken

Tegen welke muur je ook aan bent, of dreigt te lopen. Hoe moeilijk het is om de stem van de stilte, waarover ik eerder schreef, te horen. Of hoe lastig het is om je leven in te richten vanuit een hoger doel, zodat je moed en vertrouwen houdt.
Het is allemaal voor ieder van ons weggelegd.

Als ik je kan bijstaan op je weg, om te zien wat er voor jou is weggelegd, of welke muur jij wilt slechten, laat het mij dan weten, dan loop ik met je mee.

Ik inspireer je graag, met mijn eigen ervaringen en de ervaringen van anderen die je voor gingen, de Kundalini Yoga & Meditaties én de natuur van het strand en de duinen van Callantsoog.

Met een hartgroet van
Nathalie Jagir
Inspirator

INSPIRATIE ACTIVITEITEN

 

InspiratiePlekAanZee – Yoga

Online Kundalini Meditatie voor het slapen gaan

Dinsdag 27 september & 25 oktober & 29 november 2022 | 21.00 – 22.00 uur
Elke laatste dinsdagavond van de maand begeleid ik live online een Kundalini Meditatie.
Deze meditatie’s zijn voor iedereen toegankelijk en je kunt je per keer aanmelden.
Laat de dag achter je en ga ontspannen slapen.
Kan je er niet live bij zijn, meld je dan toch aan en ontvang de opname.

Meld je hier aan om mee te doen!

Volle Maan Stilte Wandeling met Bomen Yoga & Meditatie in Zwanenwater van Callantsoog

zaterdag 8 oktober 2022 | 05.00 – 08.00 uur
Ook dit najaar begeleid ik weer een excursie voor Natuurmonumenten in het Zwanenwater. Deze activiteit is voor vroege vogels want we vertrekken om 5.00 uur in de ochtend van de parkeerplaats voor een stilte wandeling door het natuurgebied tijdens de Volle Maan. Dit keer wordt de stilte wandeling gecombineerd met bomen yoga en meditatie. Hopelijk wordt het een volle maan bad als de weergoden ons goed gezind zijn en kunnen we de zon vanaf de duintop zien opkomen.

We gaan met een max. aantal mensen op pad.
Meld je dan hier aan bij Natuurmonumenten!

InspiratiePlekAanZee – Coaching

10 jaar CoachingAanZee | Inspiratiesessie cadeau bij start van traject in 2022 

Voel jij dat je er aan toe bent om jouw muur te ontmoeten, af te breken en de stenen te ruimen die je niet meer dienen?
Dan luister ik samen met de natuur graag naar je en loop ik een tijdje met je mee.
Ik inspireer je tijdens individuele coach sessies al wandelend op het strand en door de duinen van Callantsoog.
Op weg naar jouw natuurlijk persoonlijke leiderschap, onder het motto ‘Inspiratie tot beweging, terug naar je natuur’.

Start nog in 2022 een coach traject, dan ontvang je een extra sessie cadeau vanwege mijn 10 jarig jubileum.
Velen gingen je voor, lees hier hun ervaringen ter inspiratie.

Maak hier een afspraak voor een persoonlijk coach traject.

 

InspiratiePlekAanZee – Plek

Herfst, Najaar, of Kerst  | Inspirerende Vakantie AanZee | last minute & week korting  

In het najaar is het heerlijk uitwaaien aan zee, al wandelend over het strand en door de duinen.
Wellicht is jouw favoriete periode de herfstvakantie in oktober, of juist november met haar stormen, of rondom Sinterklaas en Kerst, om de feestdagen te vermijden of juist om ze te vieren.
Voel je de behoefte om je te laten inspireren door de elementen?
Boek dan nu voor een (mid)week(end) de PlekAanZee.
Een heerlijk 1-2 persoons appartement direct onder aan het duin in Callantsoog.

Boek hier rechtstreeks en bekijk de beschikbaarheid.
Bel of mail mij wanneer je graag een Inspiratiesessie coaching en/of Yoga wilt toevoegen aan je retraite.
Bekijk hier deze inspirerende plek aan zee.

 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website agenda. 

 

Andere blogs

Nieuw Leven

Soms lukt het niet meer om écht jezelf te zijn, of meer jezelf te worden, omdat je vastzit in een omgeving die je ziet zoals je nu bent. Dan kan je maar beter naar een andere omgeving gaan.Dit advies las ik in het boek dat ik als kerstcadeau kreeg van een coachklant...

Peentjes Zweten

Aankomend weekend ga ik ‘peentjes zweten’! Nee, niet van angst, of misschien een klein beetje, omdat ik nooit weet wat er komen gaat. Ik ga mijzelf uitnodigen om mij over te geven en met de stroom mee te gaan. De stroom van het zweet. Het zal zeker minimaal een halve...

Innerlijk Kompas

‘Als je niet weet waar je vandaan komt, waarom je hier bent en waar je naar toe gaat, dan ben je pas zweverig’. Dit zei iemand in een podcast die ik een tijd geleden luisterde. Het ging over spiritualiteit en leven vanuit intuïtie. Ik merkte dat het mij raakte, omdat...

Positivo

Wahe Guru! Vandaag is het 21 maart 2023 en hebben we 3 drieën in de datum en dat op de dag van de Lente Equinox! Nou nou, wat een enthousiasme over deze dag, denk je wellicht. Waar komt al die positiviteit vandaan? Heb je even, dan ga ik het je graag uitleggen in deze...

Wat als….

Wat als…. dit nu één groot spel is. Ik bedoel dit leven hier op aarde. Dat je geboren wordt en een leven lang zoekt naar hoe het spel te spelen. Naar wat jouw rol, jouw bijdrage aan dit leven is.  Wat als….er een gebruiksaanwijzing zou zijn, een navigatiesysteem....

Zielenroerselen

In deze Zomerzonnewende column wordt het tijd voor wat zielenroerselen. Ja, ik ga een beetje roeren in de ziel en ook in die van jou. Als ik namelijk in mijn ziel roer dan beroert dat ook die van jou. Tenminste, als je ervan uitgaat dat alles in het universum...

(on)Vrede

Bijna 20 jaar geleden werd ik geïnterviewd door weekblad Libelle over het keerpunt in mijn leven. Ook zonder de kopie van het artikel erbij te pakken, zie ik nog de vet gedrukte tekst naast de prachtige foto: ‘Ik zag niet wat ik wél kon, wat ik wél had’. Als ik er nu...

De Stem van de Stilte

Onder het schijnsel van de volle maan, in de vroege ochtend van de Winterzonnewende, komen de woorden voor deze column.Het was gisteren de kortste dag en de langste nacht. Het heeft iets magisch voor mij, om te weten dat onze (oer)ouders dit moment vierden. Voor hen...

Geloof, Hoop & Liefde

Op mijn lagere school waren er meisjes die een gouden kettinkje droegen met daaraan een kruisje, een ankertje en een hartje. Het zijn de ‘tekenen’ van geloof, hoop en liefde. Ik zie ze nu niet zo vaak meer, maar wie weet herken je het. Aan mijn hals of pols hing deze...

Voorjaarsschoonmaak

De lente komt eraan. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!Dat zouden vele van onze moeders en oma’s rond deze tijd roepen. En zeer zeker de vrouwen zeven generaties en verder terug, onze oermoeders, die sterk in verbinding stonden met de natuur, met moeder aarde.Niet zo...