Voorjaarsschoonmaak

25-03-2021

De lente komt eraan. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!
Dat zouden vele van onze moeders en oma’s rond deze tijd roepen. En zeer zeker de vrouwen zeven generaties en verder terug, onze oermoeders, die sterk in verbinding stonden met de natuur, met moeder aarde.
Niet zo gek dat zij juist rond deze tijd, net als de natuur, wilden reinigen, om het licht toe laten en tot bloei te komen.

Cycli

In deze tijd waarin onze actieradius beperkt is en we worden gedwongen om weer meer in het moment te leven, kunnen ook wij ons bewust worden van hoe de natuur zich ontdoet van de donkerte, door de dagen die lengen. Hoe planten nieuwe scheuten gaan ontwikkelen tot voedsel. En hoe dieren nesten gaan maken om zich voort te planten. Dat is de cyclus van de natuur. Dat is óók de cyclus van onze natuur.

Al eerder schreef ik over de frequentie die deze levenscyclus in haar klanken heeft: Sa Ta Na Ma. Of terwijl, alles komt, is er een tijdje en transformeert dan naar iets nieuws. Niets is voor altijd.

Vuile handen

Voor opruimen, reinigen, schoonmaken, detoxen moet je wel vuile handen durven maken en loslaten.
Zoals de Deense filosoof Kierkegaard het ooit zo mooi zei:

‘ Loslaten betekent tijdelijk houvast verliezen.
Niet loslaten betekent voor altijd houvast verliezen’.

Met dank aan een dierbare die mij haar inspiratie appte als houvast voor haar eigen proces van loslaten.

Voor loslaten is het nu de beste tijd.
Een van de leidraden voor het huidige Aquarius tijdperk is:  ‘Als de tijd rijp is, start en de druk zal afnemen’.

Waar bij jij klaar mee, waar wil je van af, wat doet jou geen goed, wat belemmert jou?

Is het je gewicht, je snaaibuien, je alcohol of koffie inname? Of is het je gebrek aan beweging of juist het uitputten van je lichaam? Heb je moeite om diep te ademen of in de stilte te zijn? Of is het je twijfel, of je wel goed genoeg bent, of je idee wel uniek is, of je het waard bent? Of ga je je grenzen over, of overheerst de angst?

Wat het ook is, stroop je mouwen op en maak vuile handen, ga aan de slag.

 

Groen en gezond

Weer die zeesla foto hoor ik je denken?
Dat klopt, want die past geweldig bij mijn voorjaarsschoonmaak actie.

In de aanloop naar de lente equinox op 21 maart ben ik namelijk  begonnen met het Groen&Gezond dieet.  Bij een dieet denk je wellicht aan afvallen. Nou, als je mij ziet, weet je dat ik dat niet nodig heb. Nee, het is op de eerste plaats vooral een gebaar van eigenliefde. Naast dat toewerken naar een menu waarop volgende week alleen groene groente en groen fruit staan, laat ik een aantal voor mij minder goede gewoonten los. Zo geef ik ruimte aan wat zich in mij wil aandienen, als ik het niet (onbewust) weg eet met mijn liefdesverklaring aan zoetigheid.

 

Wist je dat een dieet volgen iets is wat je niet alleen met je lijf doet?
De samenwerking tussen lichaam en geest is al direct merkbaar. Ik reinig dus niet alleen fysiek maar ook mentaal én energetisch. Natuurlijk ondersteun ik dit met een dagelijkse yoga set en meditatie, met een wandeling in de natuur, maar ook met een dagelijkse diepe ontspanning. Iets wat ik mijzelf niet al te vaak toe sta door mijn bezige kant. Terwijl ik veel blijer, creatiever, liefdevoller en alerter ben als ik mijzelf dit wél gun.

Deze uitspraak van een collega die mij aanmoedigde om het groene dieet met haar en vele anderen te volgen, past mij heel goed:
            ‘Doe iets goeds voor je lichaam, zodat je ziel blij is erin te wonen’.

Existentie

Ook in de sessies met mijn coach klanten al wandelend langs het strand of door het Zwanenwater en in de Kundalini Yoga en Meditatie lessen die ik geef, zoek ik de verbinding met wat er in de natuur gaande is. Aansluiten op de natuur is aansluiten op je eigen natuur. Het werkt als een spiegel waarmee je je verbindt.

Overigens stelde Kierkegaard die verbinding met de natuur en alles om ons heen, ter discussie. In de stroming die hij begin vorige eeuw op gang bracht stelde hij individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit voorop. ‘Zijn’ existentialisme beschouwt iedere persoon als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot.

Hoewel ik hier niet een filosofische verhandeling wil aanvangen, is dit wat er in mijn optiek nu juist nodig is:
                         verbondenheid, onsterfelijkheid en oneindigheid.  

Deze drie waarden zijn voor mij van ongelofelijk groot belang als het gaat om de keuzes die je voor jezelf maakt als individu. Echter, jouw keuzes zijn altijd (in)direct van invloed op alles en iedereen om je heen, dichtbij en verder weg. Ken je die uitspraken: je bent wat je eet, of je bent wat je denkt, of je bent wat je doet. Nou, wat jij eet bepaald ook hoe je met de aarde, de natuur en het milieu omgaat. En wat je denkt heeft weer invloed op wat je kiest en dus wat je doet.

Kom in beweging

Ik wens je toe dat je aan de grote schoonmaak gaat en vanuit liefde voor jezelf kiest. Dan kan het niet anders dan dat je dit ook anderen om je heen en onze planeet toewenst.

Oh ja, en over vuile handen gesproken bij het schoonmaken. Ik help je graag een handje op weg. Nemen we meteen wat aangespoeld vuil mee, tijdens onze coach sessie al wandelend langs het strand.

 Kom in beweging, ruim op en kom terug naar je natuur. Het zal jou goed doen en moeder aarde ook.

 Nathalie Jagir Peters – Inspirator

Klik op de INSPIRATIE BRONNEN

Kierkegaard – Leer zijn filosofie begrijpen in het nu

Je bent wat je doet – hoe het je wél lukt om te veranderen

Groen & Gezond  – het reinigingsdieet in boekvorm 

Klik op de INSPIRATIE ACTIVITEITEN 

Heel 2021  |  10e jaar InspiratiePlekAanZee Coaching

Coach sessie cadeau bij start traject 

Heb je behoefte aan inspiratie bij het opruimen in je hoofd en in je lijf? Wil je graag meer persoonlijk leiderschap ontwikkelen?
Voel je dat je in beweging wilt komen?
Maak dan een afspraak voor een persoonlijk coach traject en ontvang heel 2021 een extra sessie cadeau.

 

30 maart  | 21.00 – 22.00 uur

Online Kundalini Meditatie voor het slapen gaan

Iedere laatste dinsdagavond van de maand, begeleid ik live een online Kundalini Meditatie die voor iedereen toegankelijk is. Laat de dag achter je en ga ontspannen slapen.

 

Elke maandag & donderdag  | 20.00 – 22.00 uur

Live Online Kundalini Yoga & Meditatie groepsles 

Alle lessen zijn nog steeds live online te volgen. Één of twee maal per week, incl. opname van de les. Dus meld je aan voor een proefles. Je kunt nog dit hele voorjaarsblok meedoen.

 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website agenda. 

 

Andere blogs

Nieuw Leven

Soms lukt het niet meer om écht jezelf te zijn, of meer jezelf te worden, omdat je vastzit in een omgeving die je ziet zoals je nu bent. Dan kan je maar beter naar een andere omgeving gaan.Dit advies las ik in het boek dat ik als kerstcadeau kreeg van een coachklant...

Peentjes Zweten

Aankomend weekend ga ik ‘peentjes zweten’! Nee, niet van angst, of misschien een klein beetje, omdat ik nooit weet wat er komen gaat. Ik ga mijzelf uitnodigen om mij over te geven en met de stroom mee te gaan. De stroom van het zweet. Het zal zeker minimaal een halve...

Innerlijk Kompas

‘Als je niet weet waar je vandaan komt, waarom je hier bent en waar je naar toe gaat, dan ben je pas zweverig’. Dit zei iemand in een podcast die ik een tijd geleden luisterde. Het ging over spiritualiteit en leven vanuit intuïtie. Ik merkte dat het mij raakte, omdat...

Positivo

Wahe Guru! Vandaag is het 21 maart 2023 en hebben we 3 drieën in de datum en dat op de dag van de Lente Equinox! Nou nou, wat een enthousiasme over deze dag, denk je wellicht. Waar komt al die positiviteit vandaan? Heb je even, dan ga ik het je graag uitleggen in deze...

Wat als….

Wat als…. dit nu één groot spel is. Ik bedoel dit leven hier op aarde. Dat je geboren wordt en een leven lang zoekt naar hoe het spel te spelen. Naar wat jouw rol, jouw bijdrage aan dit leven is.  Wat als….er een gebruiksaanwijzing zou zijn, een navigatiesysteem....

Ontmoet de Muur

Afgelopen zomer liep ik tegen een muur aan. Ja letterlijk, want ik trof aan de vloedlijn een stuk bakstenen muur.Mijn bedrijf gaf ik 10 jaar geleden de naam, InspiratiePlekAanZee. Dat is niet voor niets, want de natuur aan de kust inspireert mij altijd. Zo ook nu...

Zielenroerselen

In deze Zomerzonnewende column wordt het tijd voor wat zielenroerselen. Ja, ik ga een beetje roeren in de ziel en ook in die van jou. Als ik namelijk in mijn ziel roer dan beroert dat ook die van jou. Tenminste, als je ervan uitgaat dat alles in het universum...

(on)Vrede

Bijna 20 jaar geleden werd ik geïnterviewd door weekblad Libelle over het keerpunt in mijn leven. Ook zonder de kopie van het artikel erbij te pakken, zie ik nog de vet gedrukte tekst naast de prachtige foto: ‘Ik zag niet wat ik wél kon, wat ik wél had’. Als ik er nu...

De Stem van de Stilte

Onder het schijnsel van de volle maan, in de vroege ochtend van de Winterzonnewende, komen de woorden voor deze column.Het was gisteren de kortste dag en de langste nacht. Het heeft iets magisch voor mij, om te weten dat onze (oer)ouders dit moment vierden. Voor hen...

Geloof, Hoop & Liefde

Op mijn lagere school waren er meisjes die een gouden kettinkje droegen met daaraan een kruisje, een ankertje en een hartje. Het zijn de ‘tekenen’ van geloof, hoop en liefde. Ik zie ze nu niet zo vaak meer, maar wie weet herken je het. Aan mijn hals of pols hing deze...